Sekilas pandang tiada yang aneh pada masakan tradisional masyarakat Dongyang, China. Semua orang memanggilnya dengan panggilan biasa 'Telur Rebus'. Tetapi mampukah anda menahan rasa jijik setelah mengetahui cerita disebalik penghasilan telur rebus ini?
Masyarakat setempat menyebutnya 'tong zi dan' atau 'boy egg'. Sebutan ini merujuk ciri khas telur yang direbus di dalam air kencing anak laki-laki, bukannya di dalam air mendidih.
Lu Ming, penduduk asal di sana, mengatakan, 'boy egg' menjadi makanan tradisional yang cukup digemari masyarakat tempatan sejak beribu-ribu tahun silam. Pada 2008, hidangan ini bahkan didaftarkan di bawah warisan budaya yang dilestarikan.
Masyarakat setempat menyebutnya 'tong zi dan' atau 'boy egg'. Sebutan ini merujuk ciri khas telur yang direbus di dalam air kencing anak laki-laki, bukannya di dalam air mendidih.
Lu Ming, penduduk asal di sana, mengatakan, 'boy egg' menjadi makanan tradisional yang cukup digemari masyarakat tempatan sejak beribu-ribu tahun silam. Pada 2008, hidangan ini bahkan didaftarkan di bawah warisan budaya yang dilestarikan.
Di masa lalu, 'boy egg' menjadi hidangan spesial setiap musim semi. Masyarakat setempat menjadikannya sebagai santapan lazat yang menyihatkan. Sejumlah pakar kesihatan tradisional di China sepakat bahawa kandungan nutrisi urin akan meningkatkan nilai gizi telur.
Lu Ming mengatakan bahwa kualiti urin terbaik berasal dari anak laki-laki usia di bawah 10 tahun. Ini terkait dengan pola makanan anak yang cenderung masih sehit. "Kami mengumpulkan urin dari sekolah-sekolah di periuk yang sudah kami siapkan setiap hari," ujarnya.
Lu Ming mengatakan bahwa kualiti urin terbaik berasal dari anak laki-laki usia di bawah 10 tahun. Ini terkait dengan pola makanan anak yang cenderung masih sehit. "Kami mengumpulkan urin dari sekolah-sekolah di periuk yang sudah kami siapkan setiap hari," ujarnya.
Penyajian telur ini memerlukan waktu yang cukup panjang. Pertama, telur mentah direndam di dalam periuk berisi urin. Setelah tercelup sempurna, periuk dipanaskan hingga urin mendidih. Dalam suhu maksimal, telur biasanya akan retak sehingga urin akan merembes ke dalamnya. Setelah masak, biarkan telur terendam urin selama satu hari.
Lu Ming sangat ingin berkongsi kelazatan dan nutrisi telur tersebut ke seluruh dunia. "Kami mendorong eksport telur ini, karena kami ingin orang di luar China bisa sepenuhnya menghargai kelazatan masakan kami," ujarnya.
eeee.... sangat jijik.
ReplyDeletejangan la jual kat malaysia.
yew~~~tlg jgn ade bnde pelik2 cam gini kat mlysia~
ReplyDeleteBenda jijik macam ni pun dorang makan ke. Eeeew. Pengotor betul~
ReplyDeleteyaii...ellen tak sanggup plak nak makan...
ReplyDeletetak tergamak le nak mkn..adoi la!
ReplyDeleteeeeeeeeeeeeeeeee najis la jadinya huhu
ReplyDeleteterus x lalu nk makan..erm
ReplyDeletenasib bek dh makan baru tngok..lau tak puasa tanpa niat la hari ni..huhu
ReplyDeleteeeeeee.....
yakkk...ada ke macam tu... haih
ReplyDeletewow.mesti masin2 sedap je ni.haha.penuh nutrisi! kalo org ngandung ngidam nk makan mnde ni cane..eeeeee!not me pls.
ReplyDeleteeeeuwww!!!geli kot nk makan..huh,ada jugk style cmni
ReplyDeleteerkk ? gile ahh , tak teringin langsung . pehh ade jugak orang sanggup makan benda macam ni kan ? hishhh ......
ReplyDeleteErk?? Kembang tekak2 mak!
ReplyDeleteeuuwww... >.<
ReplyDelete